FJB logo

Falkenbergs Jazz- & Bluesförening


Säsongens program
våren 2005
19 februari
Mr Bo
12 mars
Mynta
23 april
Marmaduke
28 april
Georg Riedel
7 maj
CMJ Quartet
21 maj
Gertson Five
Falkenbergs jazzdagar
19 - 23 juli 2005
Läs mer...

Program våren 2005

Mr Bo
Värdshuset Hwitan. Lördag 19 februari 21:00
Mr Bo & The Voodooers som existerat sedan 1996 är en kvartett med Mr Bo's sång och gitarr i täten för den rutinerade trion Lars Mellqvist bas, Bo Hansson hammond och Röger Mörck trummor. Sedan starten har bandet engagerats för att spela på många av landets bästa livescener: Fasching i Stockholm, Nefertiti i Göteborg, Village i Västerås, bluesfestivalerna i Åmål, Mönsterås, Lysekil och Norrtälje, Jazz- och bluesföreningar i Stockholm, Göteborg, Helsingborg, Borås, Jönköping, Alvesta Ulricehamn, Skara, Åmål, Lysekil, Karlstad, Uddevalla.
The Voodoofones som består av Dan Varvne på trumpet och Jan Fredriksson på saxofon har varit med en tid och kommer att medverka på nästa platta.
Mynta
Värdshuset Hwitan. Lördag 12 mars 21:00
Mynta med den indiske tablamästaraen Fazal Qureshi (bror till Zakir Hussain) har i många år turnerat i Sverige och även spelat på större festivaler utomlands i USA, Indien och Kina. De bjuder på en spännande blandning av indiskt och afrikanskt blandat med arabiska klanger, jazz och svensk folkton. I bandet finns också den fantastiske violinisten Santiago Jiminez från Kuba och den amerikanske flöjtisten Dallas Smith som bl a turnerat med pianisten Ahmad Jamal. Senaste plattan "TEABREAK" har fått många lovord. En musikalisk höjdare som inte får missas!
Fazal Qureshi - tabla, kanjira. Santiago Jiminez - fiol, keyboard. Dallas Smith - indisk flöjt, saxofon. Max Åhman - gitarr. Ola Bothzén - percussion. Christian Paulin - bas.
Al Tehler & Bluesfriends
Värdshuset Hwitan. Lördag 19 mars 21:00
Uppdaterad!
Al Tehler började spela piano som liten grabb. Hörde Bluesbreakersplattan med Eric Clapton 1966, och sen var han fast.
Genom att samla musiker av högsta klass som förstår nödvändigheten av att sträva mot samma mål med plats för solister får man en rythm & blues full av variation. Allt från tidig 40- och 50-talsblues fram till modernare snitt behandlas med samma blandning av proffsighet och finess, utan att bli tråkig.
Har hittills två CD i bagaget: "R&B" från 1996 och "The Al Tehler Blues Band" från 2000.
Al Tehler - gitarr. Martin Bällgren - sång, munspel. Johan Johansson - klaviatur. Daniel Winerö - trummor. Conny Sävmo - bas. Torbjörn Stenson, sax. Jacob Sollerman, trombon.
Jack Lidström & Hep Cats
Värdshuset Hwitan. Lördag 9 april 21:00
Jack Lidström var bara 15 år 1947 när han bildade Hep Cats, ett dixieland-band med stor swing- och blueskänsla. Därefter har bandet spelat "överallt" från skoldanser till turnéer både inom och utom Sverige.
Internationellt ryktbara sedan slutet av 50-talet. Bandets skivor har getts ut i hela världen t o m bakom järnridån när den existerade och i USA.
Jack Lidström - trumpet, sång. Torsten Ahlberg - klarinett. Stephan Lindstein - trombon. Per Larsson - piano. Gunnar Johnson - bas. Karl-Johan Lidström - trummor.
Marmaduke
Värdshuset Hwitan. Lördag 23 april 21:00
Marmaduke är bandet som hyllar en av jazzens största legender Charlie Parker och hans musik. Detta görs på ett genuint och tidstroget sätt, och med stark förnyelse.
Bandets sound och nerv har från flera håll beskrivits som närmast identiskt Charlie Parkers genombrottskvintetts. Ändåär det inget kopieringsarbete utan starkt personliga och innovativa improvisatörer som låter sig höras i Marmaduke.
Fredrik Lindborg - altsaxofon. Samuel Olsson - trumpet. Matti Ollikainen - piano. Victor Furbacken - bas. Göran Kroon - trummor.
Georg Riedel
Värdshuset Hwitan. Torsdag 28 april 21:00
OBS dagen!

"Lars Gullin är en stor konstnär. Förstår ni inte det?" frågade Georg Riedel publiken som försökte dansa till ett evighetssolo av Lars Gullin. På den tiden, i början av 50-talet, var Riedel i tjugoårsåldern. Jazzen var på väg att bli konsertmusik och Georg var mitt upp i den ödesdigra övergången.
Georgs två huvudsakliga uttrycksmedel är basen och pennan. Som musiker har han sedan 50-talet varit en av de mest ansedda inom den svenska mainstreamjazzen. Som basist i Harry Arnolds radioband bekräftade han sina rötter i swingen. Som medlem av den svenska Radiojazzgruppen hade han tillfälle att arbeta tillsammans med framstående arrangörer som Jan Johansson, Thad Jones och George Russel.
Under 50-talet turnerade han med dåtidens mest framstående svenska jazzgrupp under ledning av Arne Domnérus. Gruppens hemmascen var Nalen, Stockholm, där den svenska jazzeliten höll hov.
Som kompositör sträcker sig Georg Riedels berömmelse långt utanför jazzens gränser, och praktiskt taget varje svenskt barn är bekant med hans barnvisor. Han har varit aktiv inom film och teater vid sidan om jazzen. På uppdrag av den svenska statskyrkan har han tonsatt en rad dikter i den svenska psalmboken.
CMJ Quartet
Värdshuset Hwitan. Lördag 7 maj 21:00
Inte sedan 40-, 50- och 60-talen har intresset för jazz och improviserad musik varit så stort bland svenska ungdomar som nu!
I Halland finns en av landets bästa grupper - CMJ Quartet. Medlemmarna är alla bördiga från länet och 2004 års vinnare av Svenska Jazzriksförbundets riksfinal för unga jazzmusiker. Första priset var att i januari 2005 representera Sverige i Los Angeles, USA vid en stor jazzkonferens. Något som blev en klar framgång för gruppen.
Ni som tycker om musik med ett rejält sväng och musiker som synbarligen älskar sitt jobb (vem gör inte det?) kan se fram emot en kanonkväll.
Carl Mörner Ringström - gitarr. Max Thornberg - bas. Johan Nilsson - trummor. Magnus Hjort - klaviatur.
Gertson Five
Storan. Lördag 21 maj 21:00
OBS! Lokalen
Den senaste av Ewan Svenssons otaliga kullar börjar bli flygfärdig och ger sig ut på en tur som startar i Parker och slutar i Metheny, från 40-tal till nutid.
Gruppen är resultatet av års strävanden i Musikskolans verksamhet med ensembler. Musikerna är oftast aktiva i andra sammanhang och i andra genrer men tack vare jobbet med, i huvudsak, jazz har de fått en möjlighet att bredda sitt kunnande på ett sätt som inte varit möjligt utan Musikskolan. Så visst tjänar den svenska populärmusiken på Musikskolans verksamhet!
Jonathan Gertson - gitarr. Simon Janlöv - gitarr. Hannah Svensson - sång, klaviatur. Anders Janfalk - bas. Mattias Svensson - trummor.
Hosted by www.glesys.se

Senast ändrad: 2005-02-06 webmaster@jazz.falkenberg.net