Sommarlogo
 


Till Jazz- & bluesföreningen

Årets program

Falkenbergs Jazz- & bluesförening presenterar

Falkenbergs Jazzdagar
13 - 17 juli 1999

Artisterna
Korta presentationer signerade Kjell Ringström

Blues Transfusion featuring Peps
Tisdag 13 juli klockan 22.15
Peps Persson Peps hörde jag första gången i ett TV-program. Vilket kommer jag inte ihåg. Han spelade gitarr och sjöng blues. Lightnin' Hopkins eller kanske nån John Lee Hooker-låt, det minns jag inte heller. 60-tal var det i alla fall. Jag blev otroligt imponerad eftersom han lät så j-a svart. I stan fanns ett band som hette Blues Quality (fruktansvärt bra band om man tänker på hur dåliga alla idolerna var då och faktiskt även om man inte tänker på det). Dom, Peps och Blues Quality, gjorde en LP som heter Sweet Mary Jane och var nog den första med ett svenskt bluesband. Den var bra! dessutom 3 *** i Orkester-Journalen minsann.

Bluestransfusion I kväll blir det blues på högvarv med Peps och några av de bästa musiker man kan tänka sig i det här sammanhanget. Trummisen Bosse Skoglund har varit med sedan hur länge som helst. Som musiker utanför jazzkretsarna hörde jag honom första gången med Nature ,saliga i åminnelse, och tänkte att det funkar väl inte! Han är ju jazztrummis. Men det gjorde det. Och fruktansvärt bra dessutom. Resten av Blues Transfusion borde vara kapabla att överföra ett och annat också. Ingen dålig laguppställning!

Håkan Broström på alt & sopransax, Max Schultz på gitarr, Pierre Swärd på Hammond och Petter Gunnarsson på bas. 


Upp


Little Jennie & The Blue Beans
Tisdag 13 juli klockan 21.00
Jennie & The Blue Beans Är en bluesgrupp som funnits i två år. Lilla Jenny själv är munspelare och sjunger dessutom. Hon har jobbat med Tommy Körbergs bluesband, Monaco Bluesband med flera. 1998 fick hon Scandinavian Blues Associations stipendium. Stilen är musik i Muddy Waters, Big Mama Thorntons och Little Walters anda. De andra tjejerna i bandet är Vivvi Hasselrot - gitarr och sång, Marie Martens - bas och sång samt trummisen Justina Lakin.

Little Jennie & The Blue Beans egen hemsida


Upp


Beppes Bluesband
Tisdag 13 juli klockan 20.00
Beppes Bluesband ... bjuder på Dynamite R & B. Kvällens lokala gäster spelar enligt envisa rykten helst pilsnermusik. Förmodligen betyder inte det Umpa-umpa och Lederhosen. Det är bäst att kolla det! 


Upp


ESQ & Ginestra
Onsdag 14 juli klockan 20.00
Det var länge sedan vi vi fick höra husbandet i en egen avdelning. Men nu är det dags. Och dessutom i en ovanligt spännande kombination med stråk-kvartetten Ginestra. Musiken är Ewans. Arrangerad för ESQ och Ginestra. Ofta när jazzmusiker ger sig i kast med stråkar går de i "Mantovani-fällan". Sötslisk och slätstruket. 
Ewans arrangemang utgår från de melodiska och rytmiska elementen i de låtar han bearbetar vilket får musiken att kännas som en naturlig helhet, inte jazzgrupp med stråkmatta. Som vanligt i Jazzdags- sammanhang ger mötet mellan musikerna en extra dimension till musiken. När det till på köpet är fråga om två fasta grupper som möts så blir spänningsmomentet åtskilliga hack större.
Vi som hört ESQ vet ju att lyhördhet och kommunikation är deras kännemärke och jag kan försäkra att just dessa beståndsdelar också är kännetecknande för en bra stråk-kvartett. Ginestra är en bra stråk-kvartett.

 Jag vet att ni kan se fram emot en osedvanligt spännande och underhållande avdelning med Ginestra och ESQ.

Ewan Svensson-gitarr, Ove Ingemarsson-sax, Matz Nilsson-bas, Magnus Gran-trummor.

Ewans egen hemsida


Upp


Jojje Wadenius
Onsdag 14 juli klockan 22.00
Jojje Wadenius Hör till generationen som dök upp under influenser från Beatles-epoken. Made in Sweden var den grupp där han först uppmärksammades. 1972 försvann han till USA och Blood Sweat & Tears och har jobbat där med avbrott sedan dess. Just nu är det ett sådant avbrott och han är alltså i Sverige. Mycket spännande skall det bli att höra honom tillsammans med Ewan och Rune Gustafsson. 


Upp


Rune Gustafsson
Onsdag 14 juli klockan 21.00
...är en gammal jazzdagsbekant. Han är en ovanlig jazzgitarrist på det sättet att hans stilideal kanske inte är de vanliga: be-bop, swing, Django Reinhardt o.s.v. Hos honom kan man höra ekon från pianisten Lennie Tristano, en inte särskilt kommersiellt gångbar men mycket inflytelserik musiker. Tristanos idéer är i vilket fall som helst inte så dumma eftersom de i Runes fall har fått till följd att han har en otroligt vaken inställning till sitt eget spel. Han hemfaller sällan eller aldrig till att göra det väntade. I stället är en lyssning på hans musik fortfarande fylld av originalitet och glada musikaliska överraskningar.

Rune Gustafsson trio


Upp


Georgie Fame
Torsdag 15 juli klockan 22.00
Georgie Fame Eller Clive Powell hör man ofta nu. Men inte tillräckligt ofta som lanserad artist utan mer som kompmusiker till Van Morrison. What a shame sweet Georgie Fame. Han räcker till alldeles utmärkt på egen hand. Professionell musiker i snart 40 år. 1962 blev han ledare för Billy Furys band The Blue Flames. 64 hade han en hit med låten Yeah Yeah och har sedan dess varit en artist att räkna in bland de legendariska. The Blue Flames har upplösts och återuppstått i flera omgångar under årens lopp. Intressant är att musiker som John McLaughlin och Mitch Mitchell var medlemmar i tidiga upplagor av gruppen. Hans arbetsfält har varit mycket vidsträckt med ytterpunkter som Ballad of Bonnie and Clyde och en inspelning av Chet Baker-låter med textsatta solon. En lysande sångare och mycket personlig organist. 


Upp


Rigmor Gustavsson
Torsdag 15 juli klockan 21.00
Rigmor Gustavsson Hon är kanske inte känd för den riktigt stora, breda publiken. Än! 1996 skivdebuterade hon med ett amerikanskt band. Inte så konstigt eftersom hon bodde och studerade i New York 93-96. Rigmor gillar att använda rösten som det blåsinstrument den faktiskt är. Tonsäkert med ett personligt uttryck där man dock kan spåra influenser från sådana som Sarah Vaughan och Ella Fitzgerald. Hon väljer repertoar ur "The American Songbook" men också annat och på debutplattan fanns också egna låtar. 


Upp


Jacob Karlzon
Torsdag 15 juli klockan 21.00
Hans Fridlund, Expressens jazzguru, har skrivit om Jacob att ..."han tycks ha någon sorts direktkontakt med Jan Johansson däruppe i pianohimlen"... Det är ett intressant faktum i dagens jazz att influenser inte nödvändigtvis måste vara amerikanska. Vad gäller Jacob för övrigt bör det påpekas att han minsann inte enbart är ackompanjatör till begåvade sångerskor utan i allra högsta grad lever ett eget jazzliv. Till exempel genom sin egen trio som också gett ut en CD betitlad "Take Your Time" och också i ett antal andra grupper. 


Upp


Nickes & Toyas Band
Torsdag 15 juli klockan 20.00
Niklas Alexandersson och Andreas Johansson är två Ewan-arvingar som liksom honom är gitarrister. Här kommer de i en konstellation som jag tror gör sin premiärspelning i kväll.

Niklas egen hemsida


Upp


Jazzmyzz
Fredag 16 juli klockan 20.00
Lördag 17 juli klockan 14.00
Martin Persson är en annan avkomma av Musikskolan och Ewan som jag hoppas är bekant! Numera är han musikstudent i Stockholm och alltmer anlitad musiker i olika sammanhang. Vi kan se honom inte bara i eftermiddag utan också i morgon och på lördag tillsammans med ESQ och Claes Jansson. 


Upp


Victoria Tolstoy
Fredag 16 juli klockan 22.00
Jag tycker Victoria är det närmaste vi i Sverige har kommit den amerikanska traditionen. Hon har en dynamik och ett utspel som för det mesta saknas hos svenska sångerskor och för den delen även sångare. (De få som finns) På debut-genombrotts - CDn "Smile, Love & Spice" hade hon idel etablerade musiker med sig. Det säger en del om hennes jazzmusikaliska preferenser. Hon har sedan dess jobbat mycket med Putte Wickman, Arne Domnerus, Jan Lundgren vilket förstärker intrycket av hennes placering i jazztraditionen. Hon svänger ordentligt vilket vi kunde konstatera vid hennes förra jazzdagsbesök. 


Upp


Harald Svensson
Fredag 16 juli klockan 21.00
I vårt land finns massor av mycket bra och intressanta jazzmusiker. Ett litet fåtal av dem blir omskrivna och lanserade i allehanda medier. Det betyder inte att dessa är de mest angelägna musikerna. Ofta betyder det bara att de varit på rätt plats vid rätt tidpunkt och haft förmågan att säga: "här är jag". I Down Beats favoritomröstning finns en kategori som heter: "Talents worth more recognition". Eller nåt sånt. Lasse Gullin var stamgäst där för att bara nämna någon. Ni kanske räknat ut varför allt detta står under rubriken Harald Svensson. Han har varit gäst under tidigare jazzdagar och med eftertryck visat att han har en historia att berätta som är värd att lyssna på. Han tillhör dem som låter musiken tala och det talet är genomtänkt men också fyllt av överraskningar. Tillsammans med Harald får vi också höra tenorsaxofonisten Fredrik Ljungkvist


Upp


Monica Zetterlund
Lördag 17 juli klockan 22.00
Monica Zetterlund Jag tänker inte nämna damens ålder. Men hon varit yrkesverksam som sångerska i 42 år. Förra året när hon hälsade på oss tänkte jag att det nog var sista gången eftersom hon sagt att hon inte ville turnera mer. Men hon kommer till oss i år också. Jag har för mig att jag förra året bad er att lyssna på hennes LP (finns på CD) "Waltz For Debbie". Nu finns en ny favorit i nästan samma klass. Hennes inspelningar från 1960 med bland andra Thad Jones och Zoot Sims. "The Lost Tapes" heter CDn. Går att köpa! Och framförallt att lyssna på. Det som är spännande med den är att Monicas sång faktiskt bär drag av andra sångerskor, annars brukar i alla fall jag tycka att man aldrig missar att det är hon som sjunger. Det gör man visserligen inte här heller men där finns nåt som kan föra tankarna till andra sångerskor. Saxofonisten Ulf Andersson känner vi sen tidigare men hennes pianist Göran Lindberg har aldrig varit hos oss. Hans namn förknippar jag med Gyllene Cirkeln och kompjobb åt gästande musiker på 60-talet. Så för mig åstadkommer han nostalgifrossa med medföljande Orkester-Journal-hallucinationer. 


Upp


Claes Janson
Lördag 17 juli klockan 21.00
Claes Janson Kommer tillbaka. Outstanding i den stil han representerar. Det blir kul att höra honom tillsammans med Martin Persson som pianist. I över tre decennier har Claes sjungit professionellt. Hela tiden i sin bluesinfluerade stil och i så olika sammanhang som tillsammans med Georg Riedel i en produktion av Barbro Lindgrens barnvisor och i sin grupp Good Morning Blues.

Claes egen hemsida


Upp


Luluk Purwanto & Helsdingen Trio
Lördag 17 juli klockan 20.00
Luluk Purwanto Lever i enlighet med titeln på senaste CDn: "Born Free". De turnerar Europa runt i sin buss med hopfällbar scen. 100 konserter från 16 april till 6 oktober! Hennes intresse för att utöva en så fri konstart som jazz har säkert uppstått ur hennes bakgrund. Indonesien är en enorm blandning av språk och kulturer vilka lever i harmoni med varandra. Musik och kanske speciellt jazzmusik är ett språk som bryter ned det vanliga språkets barriärer. Om man räknar in en blues på den Sibiriska tundran så blir det en blues där likaväl som i New Orleans. Tillsammans med Luluk hör vi René van Helsdingen på piano, basisten Henry Franklin och trummisen Donald Dean


Upp


MoodQuartet
Lördag 17 juli klockan 19.00
är nog en ganska ny bekantskap för de flesta av er. De är till största delen Ewans senaste produkt från improvisationsundervisningen på Musikskolan.

Marcus Måttgård- gitarr, Morgan Martinsson - keyboard, Anton Larsson - bas, Andreas Sjögestam - trummor

Marcus egen hemsida


Upp
 

Till programmet

 


13 juli 1999 webmaster@jazz-blues.virtualave.net