Falkenbergs Jazz- och bluesförening är både stolt och glad att i samarbete med Musik i Halland presentera sommarjazz och -blues 2012.

Hjärtligt välkomna!

Presentationer av artisterna

Blue Angela Mood

Ett härligt svängande bluessällskap med det moderna sinnena öppna för det moderna. Bandet spelar en hel del eget material men blandar också upp det med musik av artister som gett inspiration. Bandet avslutade nyligen jobbet i studio med en skiva som snart kommer.

Jonas Hermansson-gitarr, sång, Rolf Johansson- bas Andreas Modiggård - trummor, Heléne Thornberg sång, saxofon

Tillbaka till programmet

Roffe Wikström Band

består av idel toppmusiker med Roffe själv som frontman. Med en 30 årig karriär omfattandes ett 26 album, det 27:e på väg och ca 3 500 konserter är han Sveriges okrönte blueskung. Som ende svensk och ende icke engelsk sjungande artist överhuvudtaget är han med i Virgins Blues Encyclopedia. Han vilar dock inte på några lagrar utan går ständigt vidare.

Keyboardisten Max Lorentz är inte bara musiker utan också producent och programledare i både radio och TV. Han har producerat exempelvis Mikael Rickfors ”Vingar” och Kim Larsens ”Kim Larsen & Kjukken”. Han har skrivit låtar till Nina Hagen och Anne-Lie Rydé. Programledare för Sommartoppen är en annan punkt i hans CV! Basisten Tommy Cassemars CV är även det imponerande: Electric Banana Band, Svante Thuresson, Grymlings, Mick Taylor, Carola, Roxette är arbetspartners bland många andra. Trummisen Peter Korhonen ger anledning att fortsätta uppräkningen av namn man känner igen: Sophie Zelmani, Eva Dahlgren, Mauro Scocco, Peter Jöback, Di Leva, Totta Näslund ...

Tillbaka till programmet

Cecilia Ringkvist

är framförallt känd som solist i blues-soulbandet Blue Thrill, och i Janis Joplin-/Led Zeppelininspirerade bandet Cecilia and the Happy Happies. Hon har jämförts med Janis Joplin eftersom hon dels sjunger en del Joplinlåtar, dels har samma typ av röstbehandling. Samarbetat med Clas Yngström har vi har haft möjlighet att njuta av under en tidigare årgång av vår festival!

Tillbaka till programmet

Göteborgs Saxofonensemble

är sammansatt av följande musikanter: Eric Liftig och Per Lång, tenorsaxofon, Björn Cedergren och Jan Forslund, altsaxofon  Erik Kristoffersson, barytonsaxofon, Clas Engwall. kontrabas, Anders Söderling, trummor  Lars Sundberg, piano och arrangemang

"Efter en idé av Jan Johansson" (eller kanske Nils Lindberg) kan man kalla detta! GSE spelar Lars Sundbergs arrangemang av svenska folklåtar och psalmer.

Tillbaka till programmet

EWAN SVENSSON TRIO

Evan Svensson – gitarr, Matz Nilsson – bas, Magnus Gran – trummor.

ES Trio ser och hör vi för tjugonde (20) året på Hwitans scen. Det var visserligen ES Kvartett från början men innertrion var densamma. Var och en av medlemmarna har sina egna karriärer i den oglamorösa del av kultur/nöjesbranchen som kallas jazz.

Ewan har under de senaste åren spelat flitigare än nånsin tidigare, tillsammans med en annan triosammansättning och sin dotter Hannah. Det stora mysteriet är att han inte får sitt stora break. Musikaliskt har han få motsvarigheter! Matz såg vi för inte så länge sedan med sitt Hawk On Flight och Bohuslän Big Band. Det är väl främst för sitt livsverk ”Hökarna” han är känd men han har gjort och gör annat också. Han spelade i Mount Everest på den det begav sig, då Don Cherry levde och även spelade med Matz. Magnus har även han jobbat och jobbar med ett antal musiker. Framförallt dyker han upp som trummis på massor av inspelningar med främst svenska musiker. Kritiker kallar honom ”Swedish master drummer..” ”Trummisen Magnus Gran, född 1964, har sedan våren 1995 varit gruppens grund och drivkraft. Han spelar med stor dynamik och fina detaljer.”

Tillbaka till programmet

Bengt Hallberg

Premiär hos oss för en av de absolut viktigaste svenska musikerna. Han har varit hos oss ett par gånger tidigare men aldrig som gäst under sommarjazzdagarna. Bengt Hallberg började studera klassiskt piano tidigt och skrev sitt första jazzarrangemang redan vid 13 års ålder. 1949 gjorde han sin första skivinspelning tillsammans med Arne Domnerus orkester. På 1950-talet spelade han in skivor med de flesta av de framstående amerikanska jazzmusiker som då gästade Sverige, framför allt ska nämnas trumpetaren Clifford Brown och tenorsaxofonisten Stan Getz. Han har studerat komposition för Lars-Erik Larsson parallellt med sin jazzmusikaliska karriär och just hans breda musikaliska plattform har gjort honom till en av de mest inflytelserika musikerna i Norden. En nyfiken musikant med glimten i ögat. Just den glimten såg man redan på den kanske mest överraskande inspelningen i svensk jazzhistoria: Dinah från Bengt Hallberg at Gyllene Cirkeln från 1962. 2010 återkom han till jazzscenen efter nio år och har redan gjort två nya album. Ett soloalbum: Live at jazzens museum och tidigare, tillsammans med Jan Lundgren, Back to Back.

Tillbaka till programmet

Diana Torto

Diana är absolut en av de mest virtuosa sångerskorna inom jazzen med en kontroll och omfång som tar andan ur en! Hon tillhör den riktning inom jazz/improvisationsmusik som inte ser amerikansk jazz som den enda naturliga utgångspunkten. Det är musikens värde i sig som är viktig och estetiken kan utgå varifrån som helst. En europeisk musiker på 2000-talet tar intryck av sin egen tid och sin egen omgivning.

Tillbaka till programmet

Jojje Wadenius

Jag hörde honom lördag 8 augusti 1970 på Plumpton Racecourse. Det var 10th National Jazz, Blues & Pop Festival. ”From Sweden: MADE IN SWEDEN” stod det i programmet med väldigt liten stil. Men det var på stora scenen! Och mitt på dan. De som hade fetstil och stora bokstäver var ex.vis Black Sabbath, Peter Green, Deep Purple, Cat Stevens, Colosseum och en massa andra band, nu glömda. Jazzen stod Chris Barber för! Och så Made in Sweden då! Jojje var tidigt ute i världen och inte så länge efter att jag såg honom i Plumpton fanns han i USA och spelade med Blood, Sweat & Tears. Hans spel passade bra i olika sammanhang och han fick möjlighet att jobba med många av de största. Simon and Garfunkel, Roberta Flack, Luther Vandross för att nämna några. Sedan femton år är han tillbaka, bosatt i Oslo, och jobbar med olika projekt. 2009 kom ”Jul på Svenska”, en CD han gjorde tillsammans med Jan Lundgren och Arild Andersen och nu år en live-LP (vinyl) på gång med medmusikanterna Jonas Holgersson och Mattias Svensson.

Tillbaka till programmet

Text: Kjell Ringström