Falkenbergs Jazzzdagar 13 - 17 juli 2004
Startsidan
Program
Mer info

Bilder & pressklipp

In English

Tisdag 13 juli

 • Peps Blodsband
 • Gumbo
Läs mer »

Onsdag 14 juli

 • Ung jazz
 • Jojje Wadenius
 • Rigmor Gustafsson & Magnus Lindgren
 • Tommy Kotter
 • Nils-Bertil Dahlander Quartet
 och Ewan Svensson Trio
Läs mer »

Torsdag 15 juli

 • Ung jazz
 • Putte Wickman
 • Scott Hamilton
 • Jesper Thilo
 • Claes Crona
 • Saxbandet med Claes Janson
 och Ewan Svensson Trio
Läs mer »

Fredag 16 juli

 • Ung jazz
 • Hector Bingert
 • Sliding Hammers
 • Konrad Band
 och Ewan Svensson Trio
Läs mer »

Lördag 17 juli

 • Barnjazz
 • Rolf Wikström Bluesband
 • Paul & The Blue Delivery med Little Jimmy Reed
Läs mer »

Program

 ···  13:00 torsdag 15 juli  ···   Rörbecksplatsen

Conrads Kalastrio

Unga jazzmusiker från Halmstad med flera orter.

 ···  20:00 torsdag 15 juli  ··· 

Claes Janson & Saxbandet

Kär återkomst av Claes i ett för oss ovant sammanhang. Men med kännedom om Saxbandets musikaliska preferenser bör det bli en glad timme med sköna standardlåtar.

saxbandet (10K)

Saxbandets webbplats

janson (3K) "...ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och Blott ett ögonblick i sänder med samma mjuka sträva studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund som kryddar calypson med tusen syrsors sång, ett musikaliskt naturbarn som frestar oss med sitt snillrika sound och den kroppsliga närvaron i sina viskningar och vrål...". Så lyder motiveringen till Cornelispriset 1992 och man kan väl bara stämma in.

Det var som medlem i skifflegruppen Canyon Group karriären rullade ut på landsvägarna. Under 80-talet kan man kanske säga att jazzsång blev en alltmer etablerad del av hr. Jansons liv. Den Röda Cykeln hördes första gången under detta decennium till glädje och ibland förtvivlan(?) för Claes.

Claes Jansons webbplats

 ···  21:00 torsdag 15 juli  ··· 

Scott Hamilton - Jesper Thilo - Claes Crona

Innan Marsalisbröderna dök upp på scenen med sin be-boprevival fanns Scott Hamilton redan där.
scottham (2K) Han går ett steg längre och spelar i en tradition som länge såg död ut. Men när så Scott och kompisen Warren Vaché, kornett/trumpet, dök upp och och spelade swing startade de något som liknade 40- och 50- talens New Orleans-revival. Det var ett naturligt språk för dem och Scotts skola var också den traditionella: han lyssnade på sin fars skivor och lärde sig spela efter dem.

Jesper kan väl sägas vara en utvidgad nordisk version av Scott Hamilton. Han finner sig väl tillrätta i alla jazzens epoker och stilar, från Armstrong till Coltrane. Men eftersom hans barndoms musik var swing så är hans tonspråk präglat av den. Jag har lust att påpeka en ganska viktig sak som rör både Jesper och Scott! De allra flesta som ägnar sig åt "äldre" musik är inte i närheten av den virtousa teknik som både Scott och Jesper besitter vilket beror på att de inte valt sin stil utan den har valt dem!

crona (1K) Claes är en ofta anlitad ackompanjatör. Det är inte så konstigt med tanke på hans framtoning som musiker. Lyhörd, smakfull med en osviklig fantasi. Som många i den generationen svenska jazzmusiker finns Nalen med som startpunkt.
I slutet på 70-talet startade samarbetet med Putte Wickman vilket resulterade i en grammisbelönad skiva: Double Play 1984. Från ungefär samma tid har det också blivit regelbundna spelningar med Scott Hamilton, men klarinettister ser ut att vara Claes öde. Det mest spektakulära exemplet är från 1998 när han gjorde turnén "Clarinet Connection" med Eddie Daniels-Buddy de Franco-Rolf Kuhn. Ikväll blir det både Putte och Scott!

Claes Cronas webbplats

 ···  22:00 torsdag 15 juli  ··· 

Putte Wickman

putte (3K) Redan 1943, 19 år gammal, vann Hans-Olof (Putte, alltså) solistpris i en tävling för amatörorkestrar som klarinettist i Andys Orkester från Borlänge. Fem år senare efter flytt till Stockholm och engagemang med Arthur Österwalls orkester på Nalen startade han sin Sextett med bland andra pianisten Reinhold Svensson. Stilen var för tiden mycket modern med influenser från Lennie Tristano. Parisorkester, Nalen, Ögonstenar, eländes 60-tal, kyrkospelningar och så småningom känns det som om tiden har gjort en piruett igen, Puttes musik har snurrat ett varv runt på sin egen axel och av bara farten blåst av sig eventuella avlagringar från några decennier. Nu spelar han med den auktoritet han har och inte skäms för.

Onsdag, torsdag och fredag

Ewan Svensson trio

Ewan Svensson trio är husbandet som vi vant oss vid. En trygghet och återseendets glädje. Häpnad över följsamhet och kommunikativ elegans. Det skall bli roligt att höra samarbetet med Scott Hamilton-Jesper Thilo! På nyhetsfronten kan nämnas en skiva med Ewan och sångerskan Linda Pettersson som sjunger Svensson-låtar med text av Dave Castle. En hemlig förhandslyssning ger vid handen att den blir mycket bra!

es3 (11K)

Ewan Svensson - gitarr
Matz Nilsson - bas
Magnus Gran - trummor

Ewan Svenssons webbplats

Ändrad: 1970-01-01 webmaster Falkenbergs Jazz- & Bluesförening