FJB logo

Falkenbergs Jazz- & Bluesförening


Säsongens program
Plats: Grottan, Folkets hus
Tid: 21:00

Hösten 2004

Ewan Svensson Quartet
Grottan, Folkets Hus. Lördag 18 september 21:00
featuring Antoine Hervé & Linda Pettersson

Det är i höst 20 år sen första upplagan av Ewan Svensson Quartet bildades. Sättningen var då gitarr, piano, bas och trummor. Sen dess har bandet funnits i flera olika upplagor och sättningar, spelat på dom flesta jazzklubbar m.m. i Sverige och en rad länder i Europa och även i Japan. Gruppen har också kommit ut med flera kritikerrosade skivor,framträtt i radio/tv m.m.
Nya upplagan av ESQ är med samma sättning som första. Det är egentligen Ewan Svensson Trio (dvs. Yasuhito Mori-bas Magnus Gran-tr och Ewan Svensson-git) med franske pianisten Antoine Hervé. Gruppen spelar in en ny skiva i september och gör i samband med det några spelningar i Sverige och sen bl.a i Paris.
Ewan Svensson Trio träffade pianisten och arrangören Antoine Hervé på en jazzfestival i Georgien hösten 2002. Han gjorde stor succe under Falkenbergs Jazzdagar förra sommaren. Antoine är kanske ett okänt namn för svensk publik men har en tung meritlista som musikaliskt sträcker sig från bebop till avantgarde, från solopianist till storband. Han har bl.a. framträtt/spelat in skivor med: Dee Dee Bridgewater, Gil Evans, Quincy Jones, Peter Erskine, Chet Baker, Michel Portal, Markus Stockhausen m.fl.
Som grädde på moset medverkar även fenomenala sångerskan Linda Pettersson. Linda och Ewan träffades under en turné i mars med Kenny Wheeler & Bohuslän Big Band där båda medverkade. Under en ledig förmiddag testades några ES-originallåtar med texter av Dave Castle. Ett fortsatt samarbete kändes självklart vilket bl.a. resulterat i ytterligare en skivinspelning i höst.
Linda Pettersson - sång. Antoine Hervé - piano. Ewan Svensson - gitarr. Yasuhito Mori - bas. Magnus Gran - trummor.
Hill Blues Unit
Grottan, Folkets Hus. Lördag 25 september 21:00
Hill Blues Unit hämtar låtar och inspiration iallt från tidig boogie-woogie på 1920-talet till 1940-talets rhythm & blues och har därmed funnit en egen stil i Sveriges jazz- och bluesutbud. Bandet spelar material av legendariska musiker som Clarence "Pine Top" Smith, Pete Johnson, Freddie Slack, Cecil Gant, Roy Milton, T-Bone Walker, Big Joe Turner, Louis Jordan m.fl. Hill Blues Unit har framträtt pa Åmåls Bluesfest, Crescendo i Norrköping, Göteborgs Bluesförening, Jazz- och Bluesföreningen Cookin' i Borås, Jazz i Helsingborg och många andra ställen.
Kjell Ove Rudenvall - sång. Christer Svensson - gitarr. Örjan Hill - piano. Torbjörn Stenson - sax. Lars Mellqvist - bas. Åke Göransson - trummor.
Gunhild Carling and her Swingband
Grottan, Folkets Hus. Lördag 9 oktober 21:00
Gunhild Carling är jazzmusiker och multiinstrumentalist som ursprungligen kommer från Göteborg men numera är bosatt och verksam i Malmö.
Främst är det trombone, trumpet och sång som gäller vilket hon spelat och framträtt med större delen av livet. Stilen är swing och "hot jazz" och bygger på en glad energi och publikkontakt. När hon tar fram säckpipan eller munspelet, drar musiken åt det bluesigare hållet. I bland drar hon av en tolkning av någon Debussykomposition på sin harpa.
De stora förebilderna är Duke Ellington, Louis Armstrong, Billie Holiday, Dizzy Gillespie, Bix Beiderbecke, Harpo Marx, Claude Debussy.
Gunhild har lett ett swingband i två år Gunhild Carling and her swingband och har i samarbete med Club Hep Cat i Lund spelat in ett session från John Bull Pub, som kom ut på CD hösten 2002 (that's my desire/HTR). Bandets repertoar bygger på att man jazzar upp all sorts musik, blandat med rena klassiker. Bandet har spelat mest till dans och på studenttillställningar i Lund, Malmö och Köpenhamn, men även jobbat på klubbar och scener.
Gunhild Carling - trombone, trumpet och sång. Ulf Holmström - klarinett och saxofon. Olof Löfgren - piano. Olof Jernryd - trummor. Ludvig Wennström - kontrabas. Gästsolist: Max Carling - klarinett, saxofon och fiol.
Martin & his Rythm Kings
Grottan, Folkets Hus. Lördag 30 oktober 21:00
Om plattan Blue earwax :2002 fick Martin & his Rhythm Kings Junior Blues Prize i Åmål. Fortfarande nästan juniorer med sina dryga 20 år har man släppt sin första platta. Martin Abrahamsson är den naturliga frontmannen. Det visar man också med namnet Martin & his Rhythm Kings, men även genom att Martin spelar gitarr, sjunger och har komponerat flertalet av sångerna på debutplattan "Blue earwax". Martin bär upp bandet och driver det framåt med sitt svängiga gitarrspel. Skickligt och väl förankrat i den fartfyllda gitarrtraditionen från Texas och västkusten med förebilder som T-Bone Walker, Freddy King.
... Martin & his Rhythm Kings gör med "Blue earwax" en ung debut som bådar gott inför framtiden. Det kan komma mycket fin blues ur det här gänget framöver. Inte minst från Martin Abrahamssons gitarr.
Staffan Solding
Martin Abrahamsson - gitarr. Elias Björck - bas. Anders Nygren - trummor.
Lasse Lindgren Quartet Constellation
Grottan, Folkets Hus. Lördag 27 november 21:00
Med Quartet Constellation visar Lasse sitt intresse för den mer traditionella jazzens repertoar. Jazzstandards, evergreens och egna kompositioner sätts samman till en tilltalande infallsrik mix. Gruppens öppenhet lämnar utrymme för finstämda ballader och häftiga bluesteman. Första CD-skivan i gruppens namn är av lite oväntat slag. I "Lindgren spelar Lindgren" (april 2003), ger sig kvartetten i kast med de kända melodierna från Astrid Lindgrens sagovärld. CD:n är ett bra exempel på gruppens musikaliska bredd och uppfinningsförmåga.
Tommy Kotter är en av Sveriges mest spännande pianister, som med sin teknik och spontanitet är mannen som gör vad som faller honom in. Lyrisk, energisk och lyhörd med en otrolig rytmisk och harmonisk fantasi. Han är utbildad vid Ingesunds och Göteborgs musikhögskolor och har efter sina studier en mångårig improvisationspedagogisk verksamhet bakom sig. I Tommy's namn har två plattor givits ut "Ritual Dance" med TK Kvintett och "Blue" solopiano.
Peter Janson kontrabas, har varit verksam på den svenska och internationella jazzscenen i över 20 år. Han har spelat med bl.a. grupperna Tripple Heater, Oriental Wind, ARP, Per-Henrik Wallin Trio, Radiojazzgruppen, AALY och Peter Janson Trio. Peter är också verksam som kompositör och har skrivit musik till flera teateruppsättningar, bildspel och filmer. Nordic Meeting är ett stort beställningsverk han skrev åt Sveriges Radio 1999.
Trumslagaren David Sundby är flitigt förekommande i västkustskretsar och han utgör en viktig del i Göteborgs levande jazzliv. Sedan tjugo år är han medlem av gruppen Mwendo Dawa. David hörs även med Tommy Kotter Group. Att vidareutveckla trumspelet i jazz och improvisationmusik är viktigt för honom. Vid sitt trumset skapar han kreativ musik som engagerar, vilket bl.a. världsgitarristen Philip Catherine observerat.
Lasse Lindgren - trumpet. Tommy Kotter - piano. Peter Janson - kontrabas. David Sundby - trummor.
Hosted by www.glesys.se

Senast ändrad: 2004-09-12 webmaster@jazz.falkenberg.net